• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
M. Zühdü Bilgi Hattı
Site Haritası
Takvim
Muhammed Zühdü(KS)
ELVADA EY ŞEHR-İ RAMAZAN -

Bir ramazan-ı Şerifi daha uğurluyoruz. Biliyoruz ki Allah'a kulluk görevimiz ramazan ayıyla sınırlı değildir. Ömrümüzün sonuna kadar her anını ibadetle geçirmek mecburiyetindeyiz. Yüce Rabbimiz Kur'an - Kerim'de şöyle buyurmaktadır. " Ve sana yakîn  ( Ölüm ) gelinceye kadar Rabbine ibadet et "( Hicr 99)       

 

Peygamber Efendimiz Medine-i münevvereyi şereflendirince, ora halkının senede iki defa bayram yaparak eğlendiklerini öğrenince, onlara şöyle buyurmuş: "Yüce Allah o iki bayram günlerine karşılık onlardan daha hayırlı iki bayram günlerini size ihsan etmiştir." O günlerin Ramazan ve Kurban Bayramı günleri olduğunu müjdelemiştir. Bunlara Arabçada "Îyd-i Fıtır ve Îyd-i Adha" denir.

Bu günlere "İyd" denilmesi, bunların birer neş'e ve sevinç günü olmaları, hayra yorumlanmaları veya Allah'ın bu günlerde pek çok ihsanlarda bulunması bakımındandır. Ramazan Bayramı üç gündür. Kurban Bayramı da dört gündür.

 

 Bayram, bir neş'e ve sevinç günü demektir. Arabçası "Îyd"dir. Çoğulu "A'yad" gelir. Bayram tebriklerine "Ta'yîd", bayramlaşmaya da "Muayede" denir.

 İslam dininde Ramazan ve Kurban olmak üzere iki bayram vardır. her iki bayramda Hicretin ikinci yılından itibaren kutlanmaya başlanmıştır.  

 

Bayram namazının hükmü; Hanefi mezhebinde Cuma namazı farz olan kişilere Vacip, Şafii ve Maliki mezhebinde müekked  ( Kuvvetli ) Sünnet, Hanbeli mezhebinde ise Farz-ı Kifayedir.

 

    Sad Bin Evs El Ensariden rivayetle efendimiz şöyle buyurmuştur:

Ramazan bayramı sabahı Melekler yollara dökülür ve Şöyle seslenirler:

“Ey Müslümanlar topluluğu! Keremi bol olan Rabbinizin rahmetine koşunuz. O, bol iyilik ve ihsanda bulunur. Sonra onlara bol bol mükâfatlar verilir. Siz, gece ibadetle emr olundunuz ve yerine getirdiniz. Gündüz oruç tutmakla emr olundunuz orucu tuttunuz. Rabbinize itaat ediniz, mükâfatınızı alınız.”

Bayram gecelerini ihya edenin kalbi, kalblerin öldüğü günde ölmez. [Taberanî]

 

Peygamberimiz (SAV) şöyle buyuruyor:

“Her bayram gecesinde Şeytan feryad eder: Adamları ona: “Sana ne oldu, seni öfkelendiren şey nedir? Senin bu bağırmandan biz çok müteessir oluyoruz” derler.

Şeytan: “Bir şey yok. Ama Allah Ümmet-i Muhammed’i bu gece af ve mağfiret etti. Size düşen görev, bunları lezzet, şehvet ve içki ile meşgul etmenizdir. Ta ki, Allah onlara buğz edinceye kadar” der.

 

Mübarek Ramazan ayı,

Peygamberimizin diliyle, gelişine sevinen müminlerin cesedini, Allah’ın, cehenneme haram kıldığı,

Evveli rahmet, ortası mağfiret sonu ise cehennemden kurtuluş olup,

Cennet kapılarının açıldığı, cehennem kapıları kapandığı ve şeytanların zincirlere vurulduğu,

Rabbimizin ifadesiyle “Sayılı gün”dü hayrı ve bereketiyle gelip geçen ve Allah’ın rızasını kazandığımız mübarek bir aydı ramazan. Cenabı Hak  layıkıyla  eda edenlerden eylesin.

 

Bayram günlerinde müslümanların birbirlerini tebrik etmesi, görüşüp musafaha yapması ve birbirlerine:

"Gaferellahu lena ve leküm = Allah bizi ve sizi bağışlasın",

yahut:

 "Takabbelellahu Tealâ minna ve minküm = Yüce Allah bizden ve sizden kabul buyursun."

şeklinde duada bulunması da mendubdur.

 Bayram günlerinde ;erken kalkmak, yıkanmak, misvak kullanmak, gülyağı ve benzeri hoş koku sürünmek, giyilmesi mubah olan elbiselerden en güzel ve temizini giymek, Yüce Allah'ın nimetlerine şükür için neş'e ve sevinç göstermek, karşılaşılan mümin kardeşlere karşı güler yüz göstermek, elden geldiği kadar fazla sadaka vermek, Bayram gecelerini ibadetle geçirmek müstahab ve güzel bulunmuştur.

Ramazan Bayramında, Bayram namazından önce hurma gibi tatlı bir şey yenilmesi, Kurban bayramında ise namaz kılınmadıkça bir şey yenilmemesi müstahabdır.    Sahih olan görüşe göre, bu hususta kurban kesecek kimse ile kesmeyecek kimse eşittir. Kurban kesecek kimsenin, keseceği kurban eti ile yemeğe başlaması daha uygundur. Bununla beraber namazdan önce bir şey yenilmesinde de kerahet yoktur.

 

Mülümanlar olarak biliyoruz ki ; ramazan ayında kazandığımız hasletleri  tüm ömrümüz boyunca  devam ettirmeliyiz.  Muhakkak ki, Allah'a kulluk görevimiz ramazan ayıyla sınırlı değildir. Ömrümüzün sonuna kadar her anını ibadetle geçirmek mecburiyetindeyiz. Yüce Rabbimiz Kur'an - Kerim'de şöyle buyurmaktadır. " Ve sana yakîn  ( Ölüm ) gelinceye kadar Rabbine ibadet et "( Hicr 99)       

  
291 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam143
Toplam Ziyaret462246
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382
Hava Durumu
Saat
Kur'an Radyo
RİSALET RADYO
Diyanet Risalet Radyo
KABE TV CANLI
RECEPLİ
BAĞIŞ KABULÜ HS. NO.

 Manisa İl, İlçe ve Köyleri
Dayanışma Derneği
 

TÜRKİYE FİNANS KATILIM 
BANKASI

MANİSA ŞUBESİ 

HESAP NO

962136-1

IBAN NO

TR090020600064
009621360001

M. ZÜHDÜ CAMİİ
www.muhammedzuhdu.org