"Teşrik" Arap dilinde etleri doğrayıp kurutmak demektir. Vaktiyle bayramın birinci günü Mina'da kesilen kurbanların etleri, bayramın 2., 3. ve 4. günlerinde güneşte kurumaya bırakılırdı. Bu sebeple bu üç güne et kurutma günleri anlamında "eyyam-ı teşrik / teşrik günleri" denilmiştir.
"Tekbir" ise Allah'ı ululamak, yüceltmek demektir. Kurban bayramının arefe günü (9 zilhicce) sabah namazından başlayarak bayramın 4. gününe ikindi namazına kadar (13 zilhicce) ikindi namazı dahil farz namazlardan sonra toplam 23 defa "Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber Allâhü ekber ve lillâhi'l-hamd" cümlesini söylemeye "teşrik tekbiri" denir.
İmam Ebû Yusuf ve İmam Muhammed'e göre bu tekbirlerin söylenmesi kadın-erkek her Müslümana vaciptir.
Teşrik tekbiri ne demektir?
"Allâhüekber, Allâhüekber, Lâilâhe illallâhü vallâhüekber, Allâhüekber ve lillâhi'l-hamd" demektir.
Kurban Bayramının arifesinde sabah namazından başlayıp, Bayramın 4. günü ikindi
Kesim esnasında gerekli olan bazı şartlar vardır:
1. Kesenin Müslüman olması. Kadın veya erkek olması fark etmez, Müslüman olması yeterlidir.
2. Besmelenin çekilmiş olması. Besmele kasden terk edilirse kesilen hayvanın eti yenmez. Ancak unutularak veya şart olduğu bilinmeden terk edilirse yenir. 3. Boyunda kesilmesi gerekli olan damarların kesilmesi. Bu şart ihtiyari kesimde aranan bir şarttır. Hayvanın elden kaçtığı ve ızdırari kesimi gerektiren zaruret durumunda öldürücü yaranın açılması yeterlidir.
Hayvanın boğazında bulunan dört adet damardan en az üçünün kesilmesi gerekir. Bu dört damar şunlardır:
Yemek borusu, nefes borusu ve iki şah damarı.
HAYVANIN CANININ ÇIKINCAYA KADAR KANININ AKMASININ BEKLENMESİ GEREKİR.CAN ÇIKTIKTAN SONRA KESİME DEVAM EDİLİR.
İmam Ebu Yusuf, yemek ve nefes boruları ile bir şah damarının kesilmesini şart koşmuştur.Hayvanın boğazında bulunan dört adet damardan en az üçünün kesilmesi gerekir. Bu dört damar şunlardır:
Her yıl yapılan Geleneksel Muhammed Zühdü Efendi Anma ve Hayır Yemeği davetimiz bu sene Ramazan ayı ve sonrasında erken seçim kararı nedeniyle 01 Temmuzda yapıldı.
Recepli Muhammed Zühdü külliyemizde Hayır Davetimize hazırlık kapsamında 90 adet yeni kazan alındı. mevcut kazanlar kalaylandı, mutfak, bulaşıkhane, bay-bayan abdest alma yerlerinin sıva onarımları, çevre duvarların tel örgüleri, Türbe demir parmaklıkların tamiratı ile genel olarak boya badana ve çevre temizliği hafta sonu yapılan çalışmalar kapsamında Dernek üyelerimiz ve gönüllülerimizce yapıldı.
Rahmet, mağfiret ve bereket mevsimi bir Ramazan ayını daha geride bıraktık. Orucun derin manevî eğitimini, sahur ve iftarın bereketini, teravihin coşkusunu ve Kur’an tilâvetinin kalbimizde huşû uyandırmasının sevincini derinden hissederek gönüllerimizi coşturup maneviyatımızı canlandırdık. Bu günde Ramazan Bayramına kavuşmuş bulunmaktayız.
Başta üyelerimiz olmak üzere tüm halkımızın Ramazan Bayramını tebrik eder, ülkemize ve islam alemine birlik beraberlik kaynaşma ve dayanışmaya vesile kılmasını Yüce Mevla'dan (C.C) niyaz ederim