TEŞRÎK TEKBİRİ
"Teşrik" Arap dilinde etleri doğrayıp kurutmak demektir. Vaktiyle bayramın birinci günü Mina'da kesilen kurbanların etleri, bayramın 2., 3. ve 4. günlerinde güneşte kurumaya bırakılırdı. Bu sebeple bu üç güne et kurutma günleri anlamında "eyyam-ı teşrik / teşrik günleri" denilmiştir.
"Tekbir" ise Allah'ı ululamak, yüceltmek demektir. Kurban bayramının arefe günü (9 zilhicce) sabah namazından başlayarak bayramın 4. gününe ikindi namazına kadar (13 zilhicce) ikindi namazı dahil farz namazlardan sonra
toplam 23 defa
"Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber Allâhü ekber ve lillâhi'l-hamd"
cümlesini söylemeye "teşrik tekbiri" denir.
İmam Ebû Yusuf ve İmam Muhammed'e göre bu tekbirlerin söylenmesi kadın-erkek her Müslümana vaciptir.
Kurbanın kesilme zamanı nahr (Bayramın birinci, ikinci ve üçüncü) günleridir. Fakat birinci günde kesilmesi daha faziletlidir.
21- Kurbanlar, bayram namazı kılınan şehir gibi yerlerde, bayram namazı kılındıktan sonra bayram namazı kılınmayan yerlerde ise bayram gününün fecrinden sonra kesilir. İlk vakti budur. Kurbanı geceleyin kesmek tenzihen mekruhtur.
(İmam Şafiî'ye göre, kurbanlar bayramın dördüncü günü güneş batıncaya kadar kesilebilir.)
Kurban Yüce Allah'ın rahmetine yaklaşmak için ibadet niyeti ile kesilen özel hayvandır. Kurban bayramı günlerinde (ilk üç günde) böyle Allah rızası için kesilen kurbana (Udhiyye), bunu kesmeğe de "tazhiye" denilir.
2- Kurban Bayramında ibadet niyeti ile kurban kesmek, hür, mukîm (yolcu olmayan), müslim ve zengin kimseye vacibdir. Zenginden maksad, temel ihtiyaçlarından başka, artıcı olsun olmasın, en az iki yüz dirhem gümüş değerinde bir mala sahib olan, fitre vermekle yükümlü olan kimselerdir. (Zekat bölümüne bakılsın!..)
Kurban kesme günlerinde (kurban bayramının ilk üç gününde) kurban kesmeğe gücü varken kurban kesmeyip de sonra fakir düşse, buradaki vücub üzerinden düşmüş olmaz.
Derneğimizce her yıl geleneksel olarak düzenlenen Muhammed Zühdü Efendi (K.S.) Anma ve Recepli Köyü Hayır Yemeği Davetinde bu yıl “Efendi Hazretlerinin vefatının 61. Yılı” yad edildi.
Hayır daveti yıllar önce aynı amaçlar ile Muhammed Zühdü Efendinin öncülüğünde Recepli Köyü Camisinde köylünün katılımı ile Aralık ayı içerisinde yapılmaya başlandı. Daha sonraki yıllarda çevre köylere yayıldı. Efendi, dünya hayatından ahiret hayatına göçtükten sonrada hayır yemeğinin yapılmasına devam edildi.
Hayır yemeğine zamanla Manisa il, ve ilçeleri ile tüm Türkiye’den katılım oldu. Katılımın çok olması nedeniyle kapalı alanda yapılması mümkün olmadığından geçimini çiftçilik ile temin eden halkımızın iş durumu ve dışarıdan katılan halkımıza rahat bir ortam hazırlanması için mayıs ayının son on günü içerisinde yapılmaya başlanmıştır. Bu güne kadarda